BEKLEN

a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány

   Manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak országszerte a helyi termékek, amelynek természetvédelmi szervezetként különösen örülünk. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy mivel is jár az, hogy az asztalunkra kerülő élelem ilyen szintű káros anyag kibocsájtással jár. A legtöbb esetben fel sem merül, hogy azt a terméket, amely például Dunántúlról érkezik Túrkevére, ide kell szállítani.

  Az üzemanyag elégetése folyamán a levegőbe kerülő szennyezőanyagok is hatalmas terhet jelentenek a környezetre (főként, ha megfigyeljük, hogy mennyi kamion járja az utakat nap mint nap), de ez így is csak a jéghegy csúcsa, hiszen a termékeket sok esetben hűteni kell a szállítás alatt, sőt előtte is. Ez pedig szintén egy szennyező tétel. És mi van azokkal a termékekkel, amelyek az EU-ból, vagy Kínából érkeznek ide, hiszen a hajózás is nagy részben felelős a szennyezésekért. Ekkor még mindig csak a szállítás, és tárolás által keletkezett szennyezőanyagoknál járunk. Hogy teljes képet kapjunk, hozzá kell venni az előállítás alatt keletkező környezetkárosítást is, hiszen ez is nagyon sokféle lehet.

  A nagy állattartó telepeken keletkező trágya semlegesítése (bár manapság egye több biogáz előállító üzem működik, nagyrészt ez sem igazán megoldott), az állatok takarmányozása (hiszen a terményt meg kell termelni, ami szintét üzemanyag felhasználással jár), a termesztésnél használt műtrágyák felhasználása (kőolajszármazék, amit szállítani, előállítani kell), mind hozzájárul ahhoz, hogy a Föld egyre kevésbé maradjon élhető a számunkra.

  A helyi termékek preferálása nem véletlenül lett napi téma mind az Európai Unióban, mind pedig kishazánkban.
Az emberek (egyelőre főként a nagyvárosokban) egyre többet foglalkoznak a környezetvédelemmel, és a saját egészségükkel. Ez a két dolog pedig, ha tetszik, ha nem összefügg. Hiszen, ha helyből származó (vagy legalábbis a közelből érkező) élelmiszereket fogyasztunk, ellenőrizni tudjuk a minőséget. Az eladó is tudja, hogy ha nem jó a termék, senki nem fog vásárolni tőle. Ráadásul nem rakódik rá a szállítás költsége, és környezetterhelése sem. A helyben tenyésztett állatok sokszor extenzív tartásban vannak, így tudnak pl. legelni, így a takarmányozás is kevesebb terhet jelent, mind a gazdára, mind pedig a környezetre. Nem utolsósorban az elköltött pénzünk helyben marad, és a helyiek boldogulását segíti elő, helyben teremt munkahelyeket, megélhetést. Biztosítja a következő generáció megélhetését, helyben maradását.

  Az Alsó-Berettyó-Melléki Kft. célul tűzte ki magának, hogy Túrkevén is létrehoz egy helyi boltot, amivel hozzájárul e célok eléréséhez.